Atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina, ai doua variante: fie cauti printre anunturile online, fie te duci in targul de masini. Pentru ca piata auto second-hand are un ritm rapid, anunturile din ziare nu mai reprezinta o solutie. Si nu punem la socoteala nici cazurile in care auzi de o masina din vorba in vorba. Asa ca-ti raman cele doua variante: cauti pe net sau te duci in targ. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante.
Targul de masini
Fiecare oras mai mare are cel putin un targ de masini. In Bucuresti, cel mai mare targ este pesemne si cel mai mare din Sud-Estul Europei, acesta fiind targul din Vitan.
In fiecare duminica, mii de oameni vin la targ cu gandul de a cumpara ceva. Insa aici nu se vand doar masini, iar targul in ultimii ani s-a transformat dintr-unul exclusiv auto, intr-unul mixt pentru toate gusturile. Prin urmare, cei care se duc la targ pentru a cumpara o masina sunt destul de putini. Sa nu cumva sa credeti ca toata marea de oameni care misuna intr-o zi de duminica in targ este in cautarea unui autoturism... Nicidecum. Dar pentru multi, aceasta varianta este o solutie. De ce?
Avantajele vizitarii unui targ auto
- vezi masina live - daca gasesti masini care iti plac, le poti aprecia direct, fara a mai vedea inainte niste poze dintr-un anunt. Multe anunturi au poze in care masina arata bine, dar live arata prost.
- poti compara mai usor - de obicei, in targ masinile de acelasi gen sunt grupate laolalta. Iti poti face o lista cu masinile preferate la o prima vizionare, trecand an de fabricatie, numar de km si pretul. Le poti compara pe hartie mai usor, dupa ce le-ai vazut pe fiecare in parte.
- castigi timp - decat sa suni la diferite anunturi, sa faci vizionarea masinii si sa fii dezamagit de fiecare data, intr-o zi de targ poti vedea multe masini, poti aprecia uzura si starea lor. Nu consumi mult timp si nici motorina pe drumuri spre locatia vanzatorului.
- negocierea la fata locului - e mai usor sa negociezi cu masina langa tine. Nu te intelegi cu vanzatorul, treci la urmatoarea masina care este cativa metri mai departe. Din nou, castig de timp si de bani. In plus, cei care vand masini in targ sunt de obicei samsari cu care te intelegi mai usor la pret, pentru ca isi iau o marja de profit destul de mare.
- samsarii de masini - pot sa fie un lucru bun, pentru ca te poti intelege la pret, poti incerca diverse variante. Un proprietar care isi vinde masina pe care a condus-o 3-5 ani este mai probabil sa tina la pret.
Dezavantajele pe care le prezinta un targ auto
- masini pregatite de vanzare - din pacate, in targ vei gasi numai masini pregatite special pentru vanzare. Masinile din targ sunt de obicei polishate, curatate, parfumate. La prima vedere e un lucru bun, insa de multe ori, o masina "reala" care circula si isi prezinta micile defecte normale este mai de incredere. Motoarele sunt toate spalate pentru vanzare, ceea ce poate influenta aprecierea corecta a numarului de kilometri. Cu un detailing complet, o masina de 200.000 de km reali la bord poate parea de 130.000 linistit.
- samsarii de masini - pot sa fie si un lucru rau, pentru ca sunt maestrii in schimbatul aspectului real al unei masini. Si odata cu aspectul nou, de "luat ochii", vine si datul inapoi al numarului de kilometri de la bord. Exista mereu un risc mare de a cumpara masini din targ cu numar ireal de km.
- preturi mai mari - de obicei, preturile din targul de masini sunt mai mari decat pe internet. Asta probabil ca majoritatea masinilor sunt vandute de samsari, care vor sa aiba de unde sa scada pretul in caz ca e cineva interesat.
- masini nepotrivite - dupa o zi de cautari intr-un targ auto, exista sansa sa pleci dezamagit. La fel de bine cum poti gasi masini pe placul tau, exista sansa sa nu gasesti nimic interesant si irosesti o zi degeaba.
Sfaturi de urmat inainte sa mergi in targ
- fa-ti o lista cu masinile pe care le cauti, marja anilor de fabricatie si pretul pe care esti dispus sa-l platesti;
- vizioneaza masinile care te intereseaza si opreste-te la cele care corespund unor criterii alese de tine: pret, dotarii, an de fabricatie sau km de la bord;
- toate masinile au pret negociabil, ca doar nu esti la reprezentanta. Negociaza pana la ultimul ban, pentru ca oricum vanzatorul nu iese in pierdere;
- fa actele inainte sa dai banii pe masina: contract de vanzare-cumparare si certificat fiscal. Daca certificatul fiscal nu are stampila de la financiar si vanzatorul spune ca ti-l da peste cateva zile, asteapta pana il primesti si ii dai banii atunci.
Anunturile online
Aceasta este poate cea mai folosita varianta cand vine vorba de cumpararea unei masini. Si este si lesne de inteles de ce. Pe internet, gasesti sute de mii de anunturi auto, cu preturi de toate felurile pentru masini de orice marca si model, in orice stare de functionare si aspect. Conform unui studiu, se pare ca peste 75% dintre masinile second-hand care se vand in Romania, se vand prin intermediul internetului. Restul de 25% se imparte intre dealerii de masini de ocazie, targuri de masini, ziare specializate in anunturi si viu grai (din gura in gura). Insa chiar si daca vrem sa cumparam o masina de pe internet, trebuie sa stim ca avem si avantaje, dar si destule dezavantaje.
Avantajele cautarii unei masini online
- comoditate - poti cauta o masina de acasa, de la birou, in timp ce stai comod pe scaun, la caldura. In loc sa alergi pe la dealerii masinilor de ocazie, sa cauti in ziare sau in targuri de masini, poti intra pe un site sau doua specializate in publicarea anunturilor.
- iti faci o impresie despre masina si vanzator - din pozele postate si din descrierea din anunt, iti dai seama daca masina este ceea ce cauti si daca vanzatorul este samsar sau nu. Sunt multe anunturi in care descrierea este scrisa prost, agramat, exagerat... Cine si-ar cumpara o masina de la un analfabet? Mai multe detalii despre ce se afla in spate unui anunt auto, poti afla de aici - Cum sa formulezi un anunt auto de succes.
- poti afla detaliile telefonic - daca nu ai in anunt toate informatiile care iti trebuie pentru a lua o decizie, poti suna vanzatorul. Prin telefon poti afla orice informatie doresti, daca masina a fost lovita, ce probleme are, etc, informatii care de obicei nu sunt in anuntul online.
- poti negocia prin telefon - inainte sa vezi masina, poti afla telefonic toate informatiile care te intereseaza. Dupa ce ti-ai facut o impresie despre vanzator si despre ceea ce vinde, poti trece la pret. Daca te intelegi la pret prin telefon, poti vedea masina. La vizionare, vanzatorul nu poate creste pretul, in schimb, daca semnalezi defecte noi, pretul poate sa scada.
- masinile vandute sunt mai cinstite - de obicei, o persoana care vrea sa isi vanda masina (nu samsari), o va face prin internet, nu se va duce in targ. Deci sunt mai multe sanse sa gasesti o masina corecta, la care nu s-a umblat, pe internet.
- preturi mai mici - pe internet, este o competitie mai mare la vanzarea masinilor. De aici si pretul mai mic pe care il poti gasi la autoturismele din anunturile online.
Dezavantajele anunturilor online
- anunturi mincinoase - este posibil sa-ti placa o masina in urma unui anunt, iar cand te duci la vizionare, sa gasesti altceva. Citeste masi multe despre anunturi care ascund adevarul aici: Ponturi de la profesionisti - la ce sa te uiti cand cumperi o masina?
- pot insemna o pierdere de timp - dupa ce cauti pe net o zi intreaga, iti faci o lista de masini "finaliste". Umbli in tot Bucurestiul, consumi benzina si nu rezolvi nimic, din diferite motive: neintelegere la pret, stare mai proasta ca in anunt, etc.
- consumi multe minute la telefon - poti sa gasesti o masina care pare interesanta, numai ca atunci cand suni primesti vestea: Am uitat sa mentionez ca nu e inmatriculata! Sau ca s-a vandut...
- anunturi efemere - de obicei, cam 5 anunturi din 10 sunt deja expirate in momentul in care un posibil cumparator suna sa afle detalii. Fie ca s-a vandut masina, fie ca nu mai e la vanzare, sunt foarte multe sanse ca masina gasita sa nu mai fie disponibila.
Sfaturi de urmat la cautarea unei masini pe net
- Mare atentie la anunturile mincinoase sau care ascund adevarul!
- Daca esti hotarat sa cumperi o masina, trebuie sa urmaresti zilnic anunturile noi care apar. De obicei, o afacare buna dispare la fel de repede cum a aparut;
- Foloseste bine de tot motoarele de cautare si toate optiunile de selectare de pe siteurile specializate. Adica alege exact ce ani de fabricatie trebuie sa aiba masina cautata, pretul si eventual marcile preferate;
- Nu lua in seamna anunturile fara poze, pentru ca un vanzator care doreste sa-si vanda marfa, va avea mereu poze la masina sa;
- Urmareste daca poti activitatea vanzatorului de pe site-ul unde ai gasit anuntul: daca are zeci de anunturi, este foarte probabil ca acesta sa fie un samsar;
- Nu merita sa te deplasezi in alta localitate pentru o masina gasita pe internet, pentru ca se poate dovedi o pierdere de timp si de bani. Asigura-te ca este ceea ce cauti!
Lista de avantaje si dezavantaje pentru fiecare din cele doua variante de a cumpara o masina poate continua. Insa chiar daca o cautare online este mai comoda, se poate dovedi a fi mai costisitoare. La fel si cu vizitarea unui targ, in care vezi produsul in fata ochilor, sunt sanse sa nu gasesti ceea ce cautai, la banii pe care vroiai sa-i cheltuiesti. Depinde de fiecare cum s-a invatat si in ce are mai mare incredere.
Buna ziua, as dori sa stiu daca sunteti interesat sa facem un schimb de link-uri/rview.
ReplyDelete(*Va pot oferii link pe mai multe blog-uri)
Astept raspuns la adresa de email office@pyads.info
O zi buna.