Search This Blog

Friday, June 17, 2011

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

Da, stiu ca te-ai saturat de poluare, de praf si de injuraturile soferilor de la semafor. Dar daca nu vrei sa cheltuiesti multi bani plecand in vreo statiune la mare sau in vreo excursie scumpa, poti iesi cu familia sau prietenii cu cortul, in mijlocul naturii. Nu este nimic mai frumos decat sa stai sub cerul liber, intr-o liniste care te umple de energie pozitiva. Mai ales acum, ca a venit caldura cea mare. Dar pentru asta trebuie sa te pregatesti putin ca sa te bucuri din plin de experienta ta in natura.
Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

In primul rand trebuie stiut ca nu este nevoie neaparat de o masina de teren sau 4x4 ca sa faci o incursiune in natura. Este buna orice masina, atata timp cat ii cunosti limitele si te folosesti la maximum de spatiul din interior sau exterior.


E drept ca o masina de teren te ajuta sa ajungi in locuri cat mai greu accesibile, unde esti mai izolat, unde sunt mai putine gunoaie si manelele se aud doar in imaginatia ta. Dar chiar si cu o masina normala poti ajunge sa ai vacante sau week-enduri de neuitat, campand cu cortul.

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

Cum pregatesc masina de expeditie?
In primul rand, oriunde ai pleca mai departe de orasul tau, trebuie sa te asiguri ca masina nu te va lasa in drum, sau cine stie unde, prin vreun loc izolat uitat de Dumnezeu. Mai precis, e bine de verificat nivelul de ulei si antigelul, ca sa elimini problema unei scurgeri sau a unei posibile supraincalziri a motorului. Stiu pe cineva caruia i s-a spart radiatorul de la presiune, ca nu mai avea antigel, si a fost nevoit sa astupe gaurile cu stuf si sa umple radiatorul cu apa din lac - era la pescuit in Delta. A tinut foarte bine si a iesit din incurcatura, dar daca ar fi verificat la timp antigelul nu s-ar fi intamplat asa ceva.

Mai trebuie sa te opresti la o vulcanizare sa verifici anvelopele, dar mai ales rezerva, sa fie umflata. Sa ai cricul si cheia de roti neaparat! In rest, daca stii ca ai ceva probleme tehnice, ar fi bine sa te asiguri ca vor tine la o sarcina mai mare. De exemplu, daca stii ca un capat de planetara caraie in viraje rau de tot, poti avea surpriza sa cedeze intr-o sarcina mai mare daca fortezi masina din cauza noroiului sau a unei pante mai serioase.

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

Ce trebuie neaparat sa am in masina cand merg cu cortul?
Trebuie sa te asiguri ca ai macar trusa medicala a masinii completa si in stare buna. Nu stii niciodata cum te tai sau te lovesti si ai nevoie de pansamente. In plus, un minim necesar de medicamente este binevenit ca sa nu-ti strici expeditia degeaba: pastile de durere, greata, stomac si eventual de raceala sau alergie. Adica eu plec mereu la drum acompaniat de cateva plicuri cu Smecta, Metoclopramid, Ranitidina, Nurofen, Paracetamol si Aspirina Bayer. Si sa-ti mai dau un pont, pe care il poti folosi si in cluburi sau petreceri: daca ai de gand sa bei si esti mai amator, ca mine, arunca pe gat un antinevralgic inainte sa te apuci de baut si a doua zi nu stii ce e aia durere de cap, greturi, etc.

Mai trebuie sa ai cu tine o chinga de tractare, in cazul in care ramai blocat pe undeva. Un trecator sigur te va trage, dar trebuie sa te asiguri ca are cu ce. Mai este buna o pompa de aer sau compresor electric de roti, o trusa mica de scule daca te pricepi cat de cat sa mesteresti la masina si niste cabluri de curent.

Pe partea de camping, nu trebuie sa uiti haine de schimb chiar si groase, chiar daca e vara, vreo 2 bidoane de 5 litri cu apa de la robinet (buna la gatit, spalat pe fata, pe dinti, etc.), apa de baut, mancare, un cutit bine ascutit, bricheta, lanterne, solutii sau aparate anti-tantari, saci de gunoi si telefonul mobil. Printre lucrurile optionale se numara elemente de confort, precum scaune pliante, masa, gratar, ceaun, sfoara, toporisca, lada frigorifica, etc.

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii


Unde pot sa merg cu masina ca sa campez in natura?
Ca sa te bucuri din plin de natura, ideal ar fi sa campezi pe malul unei ape, mai ales daca esti amator de pescuit. Daca e vara si e foarte cald, cel mai bine ar fi sa cauti si o padure. Langa Bucuresti, cel mai apropiat loc de campare ideal este malul Dunarii la Giurgiu, la doar 65 km de capitala. Aici vei gasi umbra, apa, natura si liniste. Daca vrei ceva mai departe si mai izolat, te poti indrepta spre Olt, spre Tulcea si spre Delta Dunarii.

Un alt loc excelent de campare, mai ales pentru iubitorii de mare, este zona plajelor salbatice din nord - Corbu, Grindul Chituc. Acolo insa nu este umbra deloc si o rulota este mana cereasca. Dar este Marea, liniste, gol cat vezi cu ochii si poti chiar sa faci topless si bucless linistit, pentru ca doar pescarusii se holbeaza la tine.

Daca esti amator de munte si de cer suprasaturat de stele, poti sa campezi in zona lacului Balea, Lacul Rosu sau chiar pe munte. Insa nu uita de normele de siguranta cu privire la animalele cu colti si gheare, tocmai de aceea la munte e bine sa stai in grup ceva mai mare.

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

Incarcatul masinii pentru camping
Daca in masina mergeti doar 3 persoane, este bine sa rabatezi jumatate din bancheta spate pentru mai mult spatiu destinat bagajelor. Daca ai destul loc in masina, incearca sa iei tot ce poti pentru a-ti spori confortul sejurului: scaune, masa, aragaz, generator, etc. Este de preferat ca bagajele mai mari ce nu sunt usor de stricat sau nu au probleme cu apa sa fie montate pe plafon, pe portbagaj, daca ai asa ceva. Sau intr-un portbagaj inchis, de tip Thule. Insa daca nu ai de niciunfel, profita de fiecare coltisor al masinii tale: portbagaj, bancheta, spatiu de la picioare, etc.

Daca sunteti doar 2 persoane, puteti lua in considerare si dormitul in masina. Asta inseamna ca toate bagajele sa incapa in portbagaj, pentru ca cele doua scaune din fata sa fie lasate pe spate la maximum.

Bucura-te de masina ta - ce trebuie sa stii cand iesi cu masina in mijlocul naturii

Cateva sfaturi utile
- parcheaza masina aproape de cort sau de zona de campare
- daca ai dubii despre starea drumului, mai bine cerceteaza la pas adancimea gropilor sau a apei
- cauta pe Google Earth sau pe harta locul in care vrei sa ajungi si asigura-te ca exista drum, chiar si de pamant
- asigura-te ca ai telefonul mobil incarcat
- asigura-te ca nu lasi peste noapte farurile sau alti consumatori activi la masina
- parcheaza masina intr-un loc drept sau chiar in panta - in caz ca nu porneste a doua zi singura, sa fie usor de impins
- strange-ti gunoiul in saci de plastic si arunca-l in prima localitate urbana
- lasa locul de campare asa cum l-ai gasit - nu trebuie sa se observe ca ai fost vreodata pe acolo

No comments:

Post a Comment

Registration